Skip to main content

Lär dig dimensionerna, konstruktionen och formen på pyramiderna och de gamla egyptierna. Du kommer också att upptäcka vikten av pyramidernas form och placering. Du kommer att bli förvånad över skönheten i detta antika monument. Pyramiderna är en av de mest imponerande strukturerna i världen. Denna fascinerande historia är väl värd att läsa! Så gör dig redo för en resa in i det förflutna! Den här artikeln kommer att lära dig allt du behöver veta om pyramidernas historia.

Forntida egyptier

Förutom de stora pyramiderna i Giza finns det många andra intressanta strukturer i Egypten. De gamla egyptierna trodde att en del av kungens ande skulle stanna med kroppen efter döden. Deras mumifierade lik innehöll allt som kungen skulle behöva i livet efter detta. Pyramiderna blev centrum för kungens kult och gav bostad åt hans överlevande släktingar, präster och tjänstemän.

Konstruktion

Byggandet av pyramiderna i Egypten möjliggjordes tack vare kalksten från närliggande berg. Nästan alla kalkstensblock som användes i strukturen bröts lokalt. Men några stenar transporterades senare till Gizaplatån och användes för att tillverka pyramiderna. Det är oklart hur exakt dessa stenar transporterades. I vissa fall kapades dessa stenar till form för att passa strukturens exakta mått. Andra fall kräver dock mer detaljerad analys.

Form

När man beräknar arean av en pyramid finns det två typer – oregelbunden och regelbunden. En vanlig pyramid har en triangulär bas med tre eller fyra lika sidor. En oregelbunden pyramid har dock olika sidoytor och är därför inte en riktig pyramid. Dessutom kan en oregelbunden pyramid inte vara symmetrisk, eftersom dess sidor och inre vinklar inte är lika. För att ta reda på arean av en pyramid bör du subtrahera arean av basens sidor från dess totala area.

Mått

Dimensionerna på pyramiderna är baserade på förhållandet mellan deras sidoareor och deras höjd. Med andra ord är den stora pyramidens basyta ungefär dubbelt så stor som toppen. Denna andel är känd som det gyllene snittet. Faktum är att detta förhållande är ett av de mest välkända inom matematik. Det är också en av de äldsta och mest pålitliga metoderna för att bestämma storleken på en pyramid. Faktum är att vissa arkeologer tror att den stora pyramidens ursprungliga dimensioner var cirka 220 meter långa.

Plats

Nya fynd tyder på att pyramidernas läge är mycket närmare än man tidigare trott. Infraröda satellitbilder har hjälpt forskare att upptäcka en tidigare okänd pyramid och andra strukturer under lagren av sand och silt. Vattenschaktshypotesen indikerar att forntida bosättningar byggdes i detta område på en grund vattennivå. Arkeologer genomför för närvarande utgrävningar på platsen för att lära sig mer om denna antika struktur. De tror att två pyramider och deras tillhörande strukturer finns i detta område.

Legender kring pyramiderna

Den stora pyramiden i Giza, byggd för 2 500 år sedan, är ett gammalt magiskt kunskapsförråd och bevis på en civilisation före istiden. Myter kring pyramiderna går tillbaka till den antika grekiska och romerska perioden. Ändå fortsätter mysteriet kring den stora pyramiden fortfarande. Vi har några exempel på dessa myter. Fortsätt läsa för att lära dig mer om några av dessa fascinerande berättelser. Vi lär oss också hur den stora pyramiden i Giza byggdes.