Skip to main content
Nyheter

Allt du behöver veta inför jägarexamen

By 11 maj 2023No Comments

Att bli en bra jägare kräver övning, engagemang och mycket tålamod. Det är inte lätt, men det är möjligt med rätt förberedelser och utbildning. För att bli en duktig jägare måste du först förstå de lagar och regler som gäller för jakt i ditt område. En grundlig kunskap om bevarande av vilda djur, identifiering av vilt och säkerhet vid skjutning är också viktigt för att kunna jaga på ett ansvarsfullt sätt.

För att få en jaktlicens och lagligt kunna jaga i de flesta områden måste du avlägga ett prov som omfattar ämnen som säkerhet och användning av skjutvapen, identifiering av vilt, etiska jaktmetoder, lokala lagar och förordningar som rör jakt, första hjälpen/CPR, färdigheter i navigering/orientering, miljövård samt annan information som rör säkra och ansvarsfulla jaktmetoder.

Boka tid för jägarexamen när dig

För att förbereda dig för detta prov är det viktigt att du läser upp allt material från delstatens jägarutbildningsmanual eller kurs där du planerar att jaga. Du bör också ta dig tid att öva på att skjuta på en skjutbana eller i andra bågskyttemiljöer där det är säkert att göra det. Att förstå hur skjutvapen fungerar och hur de reagerar när de avfyras kan ge dig ett övertag under prov eller när du är ute på fältet. Andra användbara tips är att studera kartor över det område där du planerar att jaga så att du bekantar dig med stigar och landmärken som kan hjälpa dig att vägleda dig när du väl är ute på jakt. Om du dessutom ägnar tid åt att forska om olika arter av vilt kan du öka dina chanser att lyckas när du äntligen är ute i naturen och letar efter bytesdjur.

Se slutligen till att du har all nödvändig utrustning innan du ger dig ut på din första jakt, t.ex. kläder som passar väderförhållandena, vattentäta stövlar och regnrockar, kompass, GPS, kikare, ficklampa, kniv/yxa osv. Genom att ha rätt utrustning kan du garantera att du är säker när du är ute på jakt och maximera dina chanser att lyckas. Att bli en framgångsrik jägare kräver övning, engagemang och passion – med rätt utbildning och förberedelser kan vem som helst bli skicklig i sitt hantverk! Jägarexamen – Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare. Läs mer på Jakt & Skytteskolan.