Skip to main content
Nyheter

Skydda dig mot influensa och förkylningar på arbetsplatsen

By 6 mars 2024No Comments

Förkylningar och influensa är vanliga problem under vinterhalvåret och kan leda till både obehag och produktionsbortfall på arbetsplatsen. Genom att vidta enkla åtgärder kan du skydda dig själv och dina kollegor från att bli sjuka.

Håll dig frisk på jobbet: Skydda dig mot influensa och förkylningar

1. Tvätta händerna ofta:

Detta är en av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att förhindra spridning av virus. Tvätta dina händer noggrant med tvål och vatten i minst 20 sekunder, särskilt efter att du har varit på toaletten, snytit dig eller hostat.

2. Hosta och nys i armvecket:

När du hostar eller nyser, gör det i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger direkt i en soptunna. På så sätt hindrar du att virus sprids i luften och smittar andra.

3. Undvik nära kontakt med sjuka personer:

Om du har en kollega som är sjuk, försök att hålla avstånd och undvik att ta i hand. Om du måste vara i närheten av en sjuk person, tvätta dina händer noggrant efteråt.

4. Vaccinera dig mot influensa:

Vaccination mot influensa är det bästa sättet att skydda sig mot den. Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd, men det kan mildra symtomen och förkorta sjukdomstiden.

5. Stanna hemma om du är sjuk:

Om du känner dig sjuk, stanna hemma från jobbet för att undvika att smitta andra. Det är bättre att vila och bli frisk än att riskera att smitta dina kollegor.

6. Håll arbetsplatsen ren:

Viruset kan spridas via ytor som dörrhandtag, tangentbord och telefoner. Se till att rengöra dessa ytor regelbundet med desinfektionsmedel.

7. God ventilation:

Se till att arbetsplatsen har god ventilation. Frisk luft hjälper till att förhindra att virus sprids i luften.

8. Ät sunt och motionera regelbundet:

En god kost och regelbunden motion kan stärka ditt immunförsvar och göra dig mer motståndskraftig mot virus.

Genom att vidta dessa enkla åtgärder kan du skydda dig själv och dina kollegor från att bli sjuka under vinterhalvåret.

Tips:

  • Du kan också använda handsprit för att rengöra dina händer om det inte finns tvål och vatten tillgängligt.Du hittar influensaskydd här!
  • Det finns många olika typer av handsprit på marknaden. Välj en som innehåller minst 60% alkohol.
  • Du kan också använda desinfektionsmedel för att rengöra ytor på arbetsplatsen.
  • Om du är osäker på hur du kan skydda dig mot influensa och förkylningar, kan du kontakta din läkare eller en annan sjukvårdspersonal.