Skip to main content
Nyheter

Ögon och syn hos katt

By 11 juli 2023No Comments

Utforska världen dag som natt

Synen är katters starkaste sinne. Den hjälper dem att vara både nyfikna och duktiga jägare, dag som natt. Katter har både likheter och skillnader med oss människor i hur deras ögon hjälper dem upptäcka världen och skaffa mat. Här har vi sammanställt intressant fakta om katters syn.

Är katter närsynta?

Ja, en katt ser endast skarpt på nära håll. Det gör att de inte kan blicka ut över stora vyer och ta in den storslagna omgivningen. Deras sämre syn på långt håll kompenseras med att deras ögon är bra på att uppfatta rörelser, exempelvis en mus som springer i torra löv. 

Ser katter bra i mörker?

Katters ögon är anpassade för att fungera utmärkt i svagt ljus. De har en speciell struktur i ögat, kallad tapetum lucidum, som reflekterar ljus inuti ögat och ökar mängden ljus som når näthinnan. Detta gör att katter kan se i mörker och upptäcka rörelser sex gånger bättre än vi människor. Det är också därför de är så duktiga nattjägare då de har överlägsen mörkersyn och förlitar sig mycket på rörelser mot sina byten.

Kan en katt se färger?

Till viss del kan katter uppfatta färger, främst gröna och blåa nyanser. Detta beror på att de har färre färgkänsliga celler (så kallade ”tappar”) i sina ögon än vi människor. Så även om de inte kan se världen i ett rosa kärleksfullt skimmer kan de ändå uppskatta sin omvärld.

Finns det kattögonsjukdomar?

Precis som hos oss människor kan katter få ögonsjukdomar, exempelvis ögoninflammation. Men även mindre obehagligheter, såsom krus och kvistar, kan skada ögonen. Då deras ögon är ett så viktigt sinne för dem är det bra att åtgärda sjukdomar och skador som man upptäcker. Vanligtvis behöver du besöka en veterinär för att ditt djur ska bli friskt igen. Då kan det vara bra med en kattförsäkring för att minska på kostnaderna hos veterinär.

Försämras kattens syn med åldern?

Ja, precis som vi människor får katter sämre syn med åldern, och kan behöva glasögon och linser. De kan även bli helt blinda. Med sämre syn försämras även avståndsbedömningen. Det kan innebära en fara för en katt att gå ute när den har svårt att upptäcka bilar och andra faror.